Warning: Undefined variable $scripts in /customers/2/a/1/karsk.se/httpd.www/exped.php on line 13 Expedition Karsk - 2007
Expeditionen
Besättning
Båten
Rutt
Utrustning

Partner:

Fosen Folkehøgskole Skeppsholmsgården Sjöhistoriska Museet Museet Kystens arv Partner
Mustadfors bruk Rissa kraftlag Telemar Scandinavia Partner
En færing i profil
En færing i profil

Karsk är en åfjordsfæring. Eller om man så vill en åfjordsbåt av færingstorlek.

Åfjordsbåten är den traditionella typen bruksbåt som användes i trøndelagsområdet från 1700-talet till motoriseringen i början av 1900-talet. Båttypen representerar så att säga den moderna utveckligen av vikingatidens långskepp, och har mycket gemensamt med sina namnkunniga föregångare. Både vad sjöegenskaper och segel beträffar (båtens fyrkantiga segel kallas för "råsegel", och är av samma typ som vikingarna använde). Åfjordsbåten har en syster i den mer välkända nordlandsbåten som hade sin utbredning norr om åfjordsbåts-områdena.

Båtarna byggdes lite här och där, men båttypen har fått namn efter Åfjord i Sørtrøndelag då båtbyggarna där var flitigast.

Åfjordsbåten förekommer i många olika storlekar. Allt från færingar på en 5 meter till fembøringar och tendringar på över 10. Benämningarna på de olika storlekarna är ett virrvarr av olika räknesätt och kan göra vem som helst lite nervös. Den intresserade kan göra en djupdykning i 4-bandsverket Nordlandsbåten og Åfjordsbåten av Gunnar Eldjarn och Jon Godal.

Att Karsk är en færing betyder i princip att hon har två årpar. Namnet specificerar också antal "rum" i båten. Karsk har 2,5 rum.

En åfjordbåt byggs aldrig efter ritning utan efter mått och känsla. Därför kan det kanske tyckas lite fel med två ritningsbilder, men det säger ändå en del om båtens form.

© 2006 Expedition Karsk — webmaster(a)karsk.se