Warning: Undefined variable $scripts in /customers/2/a/1/karsk.se/httpd.www/exped.php on line 13 Expedition Karsk - 2007
Expeditionen
Besättning
Båten
Rutt
Utrustning

Partner:

Fosen Folkehøgskole Skeppsholmsgården Sjöhistoriska Museet Museet Kystens arv Partner
Mustadfors bruk Rissa kraftlag Telemar Scandinavia Partner
Segling är dessvärre en utrustningskrävande syssla. Man vill helst ha rejäla regnkläder, och en bra flytväst. Men det behövs lite mer än så. Tack vare ekonomiskt stöd från snälla sponsorer har expedition Karsk haft möjlighet att städsla en del dyrare utrustning.

Utrustning:

ACR aquafixTelemar Scandinavia i Göteborg har bistått oss med en ACR Aquafix EPIRB (eller PLB om man ska vara riktigt noga, men det orkar vi inte). EPIRB:en är en nödsändare som ropar på hjälp via satellit. Finurligt nog har den en egen inbyggd GPS och kan således ge sjöräddningen den nödställdes exakta position. Bra att ha, men förhoppningsvis helt onödig. Den teknikfrälste kan förkovra sig angående EPIRB:er på wikipedia här


Båtspikstillverkaren Mustad, som tillverkat alla spikarna till Karsk, stöttar expeditionen med ekonomiska medel. I och med detta har vi kunnat investera i en K10D-kamera från Pentax (till specialpris) och ett vattenhus. Ambitionen är märk väl inte att ta dykarbilder, men göra det möjligt att fota i blött väder.


Orust Kajak har varit snälla och gett oss en lanterna av märket Textite (utan sugkopp). Lanternan är runtlysande och vit. Eftersom Karsk är så pass liten räcker det med en sådan för vår räkning.


Sjökort behöver man också. Men sjökort är en synnerligen dyr historia om man ska köpa några av färsk årgång (och det borde man naturligtvis). Expedition Karsk kunde dock inte tillåta sig slika extravaganser och vi satsade på sjökort med patina framför uppdaterad utprickning. På Fosen Gjenvinning i Revsnes, ett båtupphuggeri, stod sådana att finna. Här har över 70 fartyg mött sin bane, och sjökorten är billiga, trots sin nära förestående status som antikviteter. Vi köpte ett över Biscaya också.
Avloppsrör? Ja, vi har faktiskt med ett avloppsrör. Det är svart och kan vid första anblicken misstas för en kanon. Det är det naturligtvis inte. Nej,det är faktiskt fråga om sjökortsförvaring. Ett avloppsrör kan lätt göras helt vattentätt, och har en svåröverträffad slagtålighet


Sea to summits dasspappershållare Bland den mer kuriösa utrustningen hör också dasspappershållaren från Sea to summit. En vattentät säck med upphängning för dassrullar. Tekniken går då sannerligen framåt!


Förutom att ha bra utrustning är det också bra att ha snälla vänner med bra utrustning. Expedition Karsk vill därför rikta ett stort tack till Ålov och Knut-Roald i Rissa som lånar ut allt från GPS till nödraketer och sjökort!
© 2006 Expedition Karsk — webmaster(a)karsk.se